Waarom huid op huid contact zo belangrijk is
Vaak hebben we de eerste kleertjes voor onze mini-me al ver voordat de bevalling zich aandient uitgezocht. En zit er in je bevaltas een pakje in maat 50 en voor de zekerheid toch ook maar eentje in maat 56. Maar toch kun je beter even wachten met het aantrekken van kleertjes en gaan voor huid op huid contact.
Hieronder een aantal redenen waarom huid op huid contact direct na de geboorte en daarna zo belangrijk is.
1.Het is een oerinstinct bij kinderen en bij moeders. Als je kindje net geboren is, kan dat best overweldigend zijn voor je baby. Hij is zijn warme, geborgen, veilige plekje in de baarmoeder kwijt. Het is heel fijn om dan de hartslag, warmte en stem van zijn of haar moeder te voelen, dit voelt voor baby’s vertrouwd.
2.Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat moeders warme lichaam, het geluid van haar stem, haar hartslag, haar geur de baby helpen bij het reguleren van zijn eigen temperatuur. De basale stofwisselingsnelheid. De enzym- en hormoonspiegels, hartslag en ademhaling. Als de baby alleen is zijn deze waardes allemaal minder goed. Dit geldt ook voor te vroeg geboren baby’s die aan het zuurstof moeten. Als zij bloot op de borst van de moeder liggen hebben zij minder extra zuurstof nodig. En neemt hun stabiliteit toe.
3.Ook werkt de borst van de moeder als een soort couveuse, als de baby het koud heeft wordt moeders borstgedeelte warmer. Als de baby koorts heeft dan koelt het borstgedeelte af. Thermale synchronisatie heet zoiets, het borstgebied van moeders komt tegemoet aan de behoefte van je kindje. Helaas voor de mannen, jullie hebben deze wonderlijke ‘functie’ niet.
4.Direct huid op huid contact na de geboorte zorgt ervoor dat de baby meteen gekoloniseerd wordt met dezelfde bacteriën als zijn moeder. Hiervan wordt gedacht dat het (naaste het geven van borstvoeding) belangrijk is bij het voorkomen van allergieën.
Oxytocine
5.Door je baby dicht bij je te houden, te ruiken en te knuffelen zorgt je lijf ervoor dat het hormoon oxytocine aangemaakt wordt. Dit hormoon is belangrijk voor de binding en de hechting tussen jou en je kindje. Voor het op gang komen van de borstvoeding én voor de geboorte van de placenta. Dit hormoon zorgt er namelijk o.a. voor dat de baarmoeder zich weer samentrekt voor de geboorte van de placenta. Ook masseren veel baby’s na de geboorte met de voetjes moeders buik als ze op zoek gaan naar de tepel (dit heet de breastcrawl). Dit helpt ook weer voor de nageboorte. Hierdoor is de ‘standaard’ oxytocine spuit voor de placenta misschien helemaal niet nodig. Daarom kies ik er zelf ook voor om niet direct na de geboorte een mutsje op het hoofdje van mijn baby te doen, dit zorgt er namelijk voor dat je die lekkere babygeur minder goed kan ruiken. Met een dekentje over zijn rug en zijn hoofdje op jouw borst blijft je kindje heerlijk warm.
6.Veel huid op huid contact vermindert de kans op een postnatale depressie.
7.Na de geboorte hebben veel baby’s een laagje huidsmeer op hun huid zitten. Dit heet vernix. Dit huidsmeer helpt ook om de temperatuur te reguleren en werkt antibacterieel. Zonde toch om dit meteen na de geboorte eraf te vegen, om je baby aan te kleden?
8.De meeste onderzoekjes bij jou of je baby zoals eventueel hechten, hartslag luisteren etc. (indien geen medische noodzaak) Kunnen prima plaatsvinden terwijl jouw baby op je borst ligt. En veel onderzoekjes zoals wegen en meten kunnen ook later plaatsvinden. Dus vraag respect en begrip voor jullie ‘gouden’ uur. En neem daar ook lekker alle tijd voor!
9.Ook de partners kunnen meedoen met dat eerste huid op huid contact! Leg lekker je hand onder het dekentje op de rug van jullie baby om mee te doen met dit huid op huid contact.
10.Huid op huid contact is niet alleen belangrijk als je baby net is geboren maar ook in die tijd erna. Je baby wordt er namelijk rustiger van en het stresslevel daalt. Het is goed om te weten dat mensenbaby’s net als een aantal andere zoogdieren ervoor gemaakt zijn om gedragen te worden door zijn moeder of vader.
Keizersnede
Ook als je een keizersnede hebt gehad kun je zo snel mogelijk beginnen met huid op huid contact. Het liefste ook meteen na de geboorte van je baby. Mocht het nu, om wat voor rede dan ook, niet gelukt zijn om direct huid op huid contact te hebben na de geboorte, zorg dan dat je deze tijd inhaalt door veel (bloot) te knuffelen met je baby en je baby veel te dragen!
Voor meer informatie over borstvoeding en direct huid op huid contact:
https://www.borstvoeding.com/artikelen/voorjebegint/voorbereiding/huid.html