Wel eens gedacht aan een doula?

Bevallen is waarschijnlijk het meest bijzondere wat je ooit in je leven gaat doen. Ik help je je kracht, verbinding, positiviteit en zelfvertrouwen te vinden op het moment dat je dit het hardste nodig hebt. Ik help je te vertrouwen op je intuïtie en ga als doula met je mee op een onvergetelijke geboortereis, of het nu je eerste of vierde kindje is, you can do this!

Wat doet een doula?

Bevallen gaat over terug gaan naar de basis. Je lijf, die oerkracht gaat het geboortewerk samen met je kindje voor je doen. Dat vergt uit je hoofd gaan en zakken in je lijf en dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ik help je hier bij, ik help je om volledig te vertrouwen op je lijf en instinct, ik geef je/jullie het vertrouwen dat jij (en je partner) dit kunnen op een fijne, zachte en veilige manier. Ik help je te ontspannen met behulp van praktische oefeningen, technieken en met mijn aanwezigheid. Je hoeft je nergens druk over te maken, want ik neem je zorgen uit handen. Ik help je je oerkracht te vinden en zorg ervoor dat jullie je gehoord voelen en keuzes maken die bij jullie passen. Het maakt niet uit waar of hoe je bevalt een doula gaat altijd met je mee. Mijn kracht zit ook in het voortraject waarbij ik jullie help voorbereiden op de bevalling en kraamperiode. En jullie bij sta en voorbereid met mijn kennis en waar nodig hier al verschillende tools bij in kan zetten (zoals homeopathie, massage, hypnobirthing, spinningbabies) Dit is ook het moment om met eventuele trauma’s van vorige bevallingen aan de slag te gaan en te verlichten.

Ik pas me tijdens de bevalling aan aan jou/jullie wensen, zo kan ik voor het praktische gedeelte zorgen zoals de ruimte op de juiste temperatuur, een fijne sfeer, eten/drinken maken, helpen herinneren om van houding te wisselen, regelmatig naar het toilet te gaan, informeren, gesprek met zorgverleners faciliteren, jullie wensen in het oog houden etc. Maar ook kan ik je ondersteunen tijdens je bevalling op emotioneel vlak. Ik kan je (samen met je partner) helpen te focussen op jezelf en je baby, ontspanningstechnieken en (drukpunt)massage/acupressuur, homeopathie en spinningbabies technieken inzetten. Ik kan je helpen met de ademhalingstechnieken en angsten en zorgen bij je weg nemen. Ook kan ik de verschillende hypnobirthing technieken en scripts (samen met je partner) bij je toepassen om nog dieper te ontspannen. Het is net wat jij/jullie wensen en fijn vinden hoe mijn ondersteuning eruit ziet. Een doula blijft bij je vanaf het begin van je bevalling tot na de geboorte van jullie baby en gaat dus niet tussendoor weg. Altijd een vast en vertrouwd gezicht. Een doula zet je samen met je partner in je kracht, een doula is geen vervanging voor je partner (tenzij je alleenstaand bent) maar een aanvulling op jullie beide. Doordat partners de ‘verantwoordelijkheid’ die zij vaak voelen kunnen delen, geeft een doula juist als resultaat dat partners meer betrokken zijn bij de bevalling. Een doula verstoort daarom ook zeker niet de bubbel van de bevalling, maar vergroot deze.

∙Wat zijn de voordelen van een doula?∙

 • Je voelt je meer ontspannen, omdat er altijd een vertrouwd gezicht is met kennis over baren waar je op terug kunt vallen ook als de verloskundige tussendoor even weg moet of als er een wissel van dienst plaats vindt.
 • Door veel informatie en kennis kun je bewuste keuzes maken in wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling.
 • Meer zelfvertrouwen voor, tijdens en na de bevalling.
 • Je voelt je ook na de bevalling vaak tevredener met hoe deze is verlopen en bouwt sneller een band met je baby op.
 • Moeders geven vaker borstvoeding.
 • Moeders hebben minder kans op depressie.

De cijfers:

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat er met doula,

-45% minder keizersneden toegepast worden
-25% kortere duur van de bevalling
-60% minder verzoeken om een ruggenprik
-50% minder gebruik van pitocin/oxytocine
-31% minder verzoeken om pijnbestrijding

∙Wat zit hier bij inbegrepen?∙

 • Kennismakingsgesprek (gratis) in dit gesprek bij je/jullie thuis of bij mij op de praktijk leren we elkaar kennen. We bespreken hierbij wat jullie graag willen. Wat zijn jullie wensen nou echt? En wat verwachten jullie van mij als doula? Wat kan ik voor jullie betekenen als doula? Na dit gesprek besluiten we of er een klik is en of jullie mijn begeleiding als doula willen ontvangen.
 • Cursus Hypnobirthing als je/jullie hiervoor kiezen. Waarbij je veel kennis, informatie, technieken en tools aangereikt krijgt. Hier leren we elkaar ook al beter kennen.
 • 2 consulten voorafgaand aan de bevalling (na de cursus HypnoBirthing) bij jullie thuis. Waarin we nog dieper met elkaar op onderwerpen en behoeftes ingaan, we elkaar nog beter leren kennen en ik jullie nog een aantal extra tools en technieken aanleer. En uiteraard is er veel ruimte voor jullie behoeftes en vragen. Tevens mag je mijn informatieve boeken lenen over bevallen. En vaak geef ik in het tweede consult een fijne voetmassage.
 • Als het gewenst is kan ik eenmaal met jullie meegaan naar een afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog.
 • Gratis extra consult inbegrepen bij bijvoorbeeld stuitligging, overtijd dreigen te gaan, onverwachte medische indicatie, last van stress etc.
 • Een extra consult of massage is bij te boeken met korting.
 • We houden tussendoor contact via app, mail of telefonisch zo kun je makkelijk al je vragen stellen.
 • Frambozenbladthee of vrouwenmantelthee en homeopathische middelen.
 • Gebruik van mijn bevalbad tijdens de bevalling.
 • Vanaf week 37 sta ik voor jullie on call (mocht de bevalling onverhoopt voor week 37 beginnen probeer ik zo snel mogelijk jullie kant op te komen) zodra jullie bellen dat de bevalling begonnen is en jullie mij nodig hebben kom ik naar jullie toe en blijf ik bij jullie tot na de geboorte van jullie baby. Hierbij neem ik fijne materialen mee om de bevalling te vergemakkelijken zoals een geboortebal, geuroliën, rebozo, mijn bevalbad etc. Ik blijf totdat jullie met jullie baby gesetteld zijn en graag samen willen zijn.
 • Ik maak foto’s van jullie, (indien gewenst) als hier de ruimte en tijd voor is tijdens de bevalling en na de bevalling.
 • Kort nagesprek in de eerste dagen na de bevalling, als er nog vragen zijn over de bevalling of als je niet meer alles weet help ik je om je geheugen op te frissen, ook kijken we even kort terug op de bevalling en ondersteun ik je bij vragen over het ouderschap.
 • Eindgesprek ongeveer 5 a 6 weken na de geboorte. Optioneel kan ik een mooi geboorteverslag van de bevalling maken (de extra kosten hiervoor bedragen €45,-) We bespreken in het eindgesprek wat jullie fijn vonden aan de begeleiding en hoe jullie het ervaren hebben. Ook is hier uiteraard weer ruimte om vragen te stellen.

Kortom een doula past zich altijd aan, aan jullie behoefte en gaat met jullie opzoek naar wat jullie echt willen.
Tijdens de ene bevalling zal ik actief mee ademen, massages geven, ondersteuning geven. En tijdens de andere bevalling zit ik in een hoekje en is alleen mijn aanwezigheid genoeg om je vertrouwen te geven. En tijdens een volgende bevalling is het een combinatie van beiden. Het is net wat jullie willen. Het gaat erom dat jullie doen wat bij jullie past.

Over mij:

Ik ben Julia Putman, moeder van Nathan. En heb een grote passie voor geboortes, zwangerschap en alles daaromheen. Mijn kracht als doula is kennis en intuïtie. Ik voel haarfijn aan wat jullie op dit moment nodig hebben en durf ook echt de diepte in te gaan als dit nodig is tijdens de voorgesprekken en bevalling. Ook ben ik erg warm en zorgzaam. Daarnaast heb ik veel kennis over bevallen en zwangerschap en kan dit dan ook inzetten.
Ik heb verschillende opleidingen gedaan naast de doula opleiding, zoals:

-HypnoBirthing docente
-Spinningbabies
-Zwangerschapsmassage en kraammassage
-Postpartum doula
-Homeopathie en kruiden tijdens zwangerschap, bevallen en kraamtijd
-Veel kennis van het werken met rebozo doeken, acupressuur, voetreflex, kruiden en oliën, vegan eten, borstvoeding, natuurlijk/antroposofisch ouderschap.

Maar bij een kennismakingsgesprek krijg je uiteraard een veel beter beeld van mij en kun je beslissen of er een klik is. Een kennismakingsgesprek is bij mij altijd gratis en vrijblijvend. Want mijn wens is dat elke moeder waar ter wereld een fijne zwangerschap en bevalling mag ervaren, waarin zij centraal staat en zich gehoord en gesteund voelt in haar wensen.

Combideal! 

Zelf werk ik erg graag met de combinatie van de cursus HypnoBirthing® die ik geef en mijn ondersteuning als doula, omdat ik merk dat als aanstaande ouders deze cursus gevolgd hebben, ze beter voorbereid zijn op de bevalling en makkelijker en effectiever kunnen ontspannen waardoor de geboorte soepeler verloopt.

Wil je graag optimaal voorbereid zijn op de geboorte van jullie kindje?
En graag de cursus HypnoBirthing® met mij als doula combineren?
Dat kan! In de cursus hypnobirthing leer ik jullie alles wat je maar wilt weten over zwanger zijn en bevallen. Ik geef je hierin nog meer tools en technieken voor een fijne en soepele bevalling. Lees hier meer over de cursus hypnobirthing.
Als jullie voor deze combideal kiezen starten we weer eerst met een gratis kennismakingsgesprek, daarna beslissen jullie weer of de klik er is en jullie door willen gaan. Daarna volgt de cursus hypnobirthing (5 bijeenkomsten) en daarna de twee doula meetings waarin we nog dieper met elkaar op onderwerpen en behoeftes ingaan, we elkaar nog beter leren kennen en ik jullie nog een aantal extra tools en technieken aanleer. De andere meetings indien nodig zoals hierboven beschreven zijn uiteraard ook inbegrepen.

Kosten:

Groepscursus hypnobirthing (twv €299,-) + doula: €995,- (excl. reiskosten van €0,30 per km)
Inclusief, tens en diverse andere materialen zoals kruiden. oliën en homeopathische middelen
Vergoeding van zorgverzekering mogelijk
Tegen een kleine meerprijs van €50,- kun jij ook het bevalbad huren.

Privécursus hypnobirthing (twv €599,-) + doula: €1295,- (excl. reiskosten van €0,30 per km)
Inclusief tens en diverse andere materialen zoals kruiden. oliën en homeopathische middelen
Vergoeding zorgverzekeraar mogelijk
Tegen een kleine meerprijs van €50,- kun jij ook het bevalbad huren.

Doula los: €895,- (excl. reiskosten van €0,30 per km.)
Heb je al een goeie zwangerschapscursus gevolgd bij bijvoorbeeld een eerdere zwangerschap? Of ben je nu al te ver zwanger voor een hele cursus?
Dan bied ik mijn doula diensten ook los aan. Met 3 consulten tijdens de zwangerschap i.p.v. 2.
Inclusief  tens en diverse andere materialen zoals kruiden, oliën en homeopathische middelen
Tegen een kleine meerprijs van €50,- kun jij ook het bevalbad huren.

Doula last-minute: €525,-.(excl. reiskosten van €0,30 per km) Ben je al meer dan 38 weken zwanger of krijg je bijvoorbeeld een inleiding waarbij je graag een extra persoon bij aanwezig wilt hebben? Dit traject bestaat uit 1 uitgebreid consult en mijn aanwezigheid bij de bevalling. Ook is het uiteraard mogelijk om hier op maat te werken en een extra consult bij te boeken.
Let op! Alleen op basis van beschikbaarheid.

Alles in 1 pakket: €1395,- (excl. reiskosten van €0,30 per km) Wil je ook graag gebruik maken van mijn diensten als postpartum doula en een fijne, uitgebreide zwangerschapsmassage ontvangen? Dan heb ik een fijn alles in 1 pakket.
Groepscursus hypnobirthing (privé ook mogelijk) + doula begeleiding + postpartum doula begeleiding (6 uur, uitbreiden/minder mogelijk)+ massage + bevalbad en tens, kruiden, homeopathische middelen etc.
Vergoeding van de zorgverzekeraar mogelijk

Een traject op maat: Wil je graag een doula, maar voldoen bovenstaande pakketten niet helemaal aan jouw/jullie wensen? Uiteraard kan ik ook helemaal op maat werken en kijken we samen hoe we dit in kunnen delen, neem hiervoor ook even contact met mij op.

Word je hier blij van en mag ik jullie als doula begeleiden naar een mooie, krachtige geboorte?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek via onderstaand formulier of door even een appje/belletje.

Tot snel!

Liefs,

Julia

Mochten de kosten voor jou/jullie een probleem zijn dan kunnen we samen op zoek naar een oplossing.
Bijvoorbeeld betalen in termijnen. Ik ben van mening dat iedereen toegang tot ondersteuning verdient tijdens de bevalling. Neem hiervoor contact met mij op. 

Er wordt veel gesproken in de teksten over jullie en partner, uiteraard ben je als (bewust) alleenstaande moeder ook van harte welkom! En kijken hierbij waar jouw behoeftes en wensen liggen.

P.S. Heb je mijn artikel over de doula al op Nu.nl gelezen? Een doula: warme aanvulling of lastpak in de verloskamer? | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Na de cursus Hypnobirthing hebben we Julia gevraagd wat ze voor zou kunnen  betekenen als Doula, en voor ons heeft ze heel veel betekend! Door haar hulp is de tweede bevalling een hele mooie geboorte geweest. Ze heeft ons geholpen met het niet los laten van onze geboorte wensen bij een medische indicatie. En hierdoor hebben we de juiste weg gevonden waardoor de geboorte toch precies zo verlopen is als we wilden. Ook nam ze de tijd ons extra te helpen rust en kracht te vinden en heeft ze ons extra ontspanningstechnieken geleerd.

Ondanks dat ik niet wist wat een Doula was/deed zijn we heel blij dat Julia onze Doula was en  we zouden het iedereen aanbevelen.

Lieke en Marcel

‘Ik had gelezen over de voordelen van een doula bij de geboorte maar we twijfelden even of het wel nodig was en of we het zelf ook niet prima konden. Nou, ik ben zó blij dat we besloten hebben om Julia als onze doula te vragen!! Haar tips en liefdevolle ondersteuning en aanmoediging hebben mij ontzettend geholpen om de weeën op te vangen en onze dochter op de wereld te zetten. Ze wist precies wat onze wensen waren en wist daar heel goed naar te handelen. Omdat ze zorg overnam, konden mijn vriend en ik ons richten op de bevalling. Dat gaf veel rust en maakte dat we het echt samen hebben beleefd. Julia is heel betrokken, warm, zorgzaam en haar kennis, hulp en fijne persoonlijkheid waren voor ons goud waard bij de bevalling. Ik gun iedereen een Julia bij de geboorte!’

Laura en Martijn

‘Vanaf Kerst 2019 zijn we bij Julia onze privé-cursus hypnobirthing begonnen. Om de paar weken kwam Julia bij ons thuis langs, waarbij ze ruim de tijd nam om ons te informeren over belangrijke beslissingen rondom de aankomende bevalling en geboorte. Tussendoor kregen we telkens ‘huiswerk’. Dit was soms best nog veel, maar het was maar net wat je er zelf uit wilde halen. De informatie was ontzettend zinvol en ook door de oefeningen kregen we, naarmate het traject vorderde, steeds meer het gevoel dat we niet zonder deze kennis hadden gekund en gewild. We kwamen tot een geboorteplan dat voor ons helemaal klopte en toen onze kleine 3,5 maand geleden geboren werd, verliep vrijwel alles volgens dit plan. Daardoor kijken we terug op een pittige bevalling, maar wél eentje om ontzettend trots op te zijn. We hebben continu de volledige controle gehad en hebben het ‘geluk’ gehad zonder enige medische hulp en ingrijpen thuis te mogen bevallen, in bad. Hoewel het niet voor iedereen weggelegd zal zijn, was het denk ik niet zo gegaan zonder de begeleiding van Julia voorafgaand aan de bevalling. Tijdens de bevalling hadden we Julia ook gevraagd om aanwezig te zijn als Doula, maar omdat we zoveel vertrouwen hadden in het geheel, heeft Julia bijna niets hoeven doen tijdens de geboorte. Haar aanwezigheid was bijna onmerkbaar maar gaf wel net dat extra beetje vertrouwen. Nogmaals dank voor je goede zorgen en we willen iedereen die zwanger is én hun partner van harte aanbevelen om zich met jouw warme en kundige begeleiding te verdiepen in een natuurlijke geboorte. Veel succes met JoyfulBirth & Babies!’

Esther en Maarten

Het was erg fijn om Julia bij de voorbereidingen voor de bevalling te hebben en bij de bevalling. Julia is een erg fijne doula die je vertrouwen geeft en aanvult in je behoeftes. We hebben ook de cursus HypnoBirthing gevolgd en hier heel veel informatie uit gekregen. Hadden we dit bij ons eerste kindje maar gevolgd!
Het was een erg mooie, fijne tweede bevalling in bad, ook mijn partner heeft zich veel meer betrokken gevoeld.
Het is fijn om er daarnaast nog een doula bij aanwezig te helpen die je ondersteunt waar nodig en echt een vertrouwd gezicht is.
Ze helpt je met je keuzes en opties, ondersteunt je en staat altijd paraat.

Kitty en Sjors

Inschrijfformulier vrijblijvend kennismakingsgesprek

×