De babyuitzetlijst

Wat heb je nou écht nodig?

Vandaag ga ik het hebben over de baby uitzetlijst. Eigenlijk wilde ik hier een vlog over plaatsen op mijn facebookpagina, maar ik merkte dat deze wel erg lang werd.. Dus doe ik het even in een blog! Ook handig want dan kun je deze lijst meteen kopiëren en printen.

Want wat heb je nou écht nodig en wat is eigenlijk een beetje babybullshit en daar maak je vooral de babywinkels erg gelukkig mee. Laten we voorop stellen dat elke ouder ander is en zijn eigen voorkeuren heeft. In principe heb je niks voor een baby écht perse nodig.. huh echt? Ja! Lang geleden in de steentijd hadden we ook niet veel meer dan een grot of ‘tent’ om in te leven en toch zijn we niet uitgestorven. De spullen die we nu hebben zijn het vooral om het ons gemakkelijker te maken. Dus heb je een klein budget no worries het meeste kan je prima zonder!

Nesteldrang

Toen ik net zwanger was kreeg ik al behoorlijk last van nesteldrang of beter gezegd koopdrang. Ik geloof dat we met 16 weken de babykamer al uitgezocht hadden.. Manlief die voorzichtig opperde of dit niet wat vroeg was, wist voor de rest van de zwangerschap dat je een zwangere vrouw met nesteldrang vooral niet tegen spreekt hihi. En toch vond ik het fijn dat ik op tijd begonnen was met de baby uitzetlijst, want vooral als je in verwachting bent van je eerste kindje is het gewoon leuk om af en toe een babywinkel binnen te lopen. En ik moest er ook echt niet aan denken om met 32 weken nog uren in een babywinkel rond te struinen.

Maar om mijn koopdrang nog een klein beetje duurzaam en binnen het budget te houden hebben wij ook een aantal dingen tweedehands gekocht. En waar kwam ik achter, dat je de meeste dingen prima tweedehands kunt kopen! Vaak is de kwaliteit van babyspullen erg goed en gaat het lang mee. Sommige dingen hebben andere ouders van wie je het koopt nog nooit gebruikt (ja ook ik val onder die categorie met een aantal flinke miskopen..) En wellicht is dit wel DE tip om erachter te komen of jij het ook echt daadwerkelijk gaat gebruiken (meer dan 1 keer). Als andere ouders het nooit gebuikt hebben, vraag jezelf dan ook eventjes af of jij het echt nodig gaat hebben..

Onmisbare items:

Hieronder een aantal items die wij onmisbaar vonden voor de baby uitzetlijst.

Slaapkamer:

icon-heart-o Een co-sleeper met matras; wij vinden het heel fijn om samen te slapen. Het is makkelijk voor het voeden, voor als je baby ‘mama honger’ heeft. En je kunt half blijven slapen, want je hoeft je bed niet uit tijdens het voeden of als je baby verdrietig is. Wist je dat je van een Ikea bedje ook prima een co-sleeper kunt maken? (hoef je niet eens zo heel handig voor te zijn) en later kun je het bedje weer in een ‘gewoon’ bedje veranderen. Mocht je dit willen dan leg ik je graag uit hoe dit moet!

icon-heart-o Moltons, hoeslakens, lakens en dekens; van alles twee is prima meer gebruik ik ook niet. Met drie stuks van alles zit je helemaal goed.

icon-heart-o Een commode; dit vind ik ook heel fijn, dan kun je op een fijne hoogte verschonen, en er kan veel in de lades.
Een kledingkast is dan ook niet perse nodig. Een babykamer kun je ook prima tweedehands kopen!

icon-heart-o Kruik+ kruikenzak; kraamzorg wil graag dat je dit in huis hebt. Ik had een zomerbaby dus ik heb dit welgeteld 2x gebruikt.

Verzorgen:

icon-heart-o Aankleedkussen; eventueel met hoes maar een grote hydrofiele doek volstaat ook.

icon-heart-o Luiertas; koop er eentje met een aantal vakjes waar veel in past.

icon-heart-o Verschoonmatje voor onderweg; hier hebben wij heel erg veel gebruik van gemaakt. Ik vond de verschoonkussens die er vaak liggen niet zo fris. En als je op vakantie gaat hoef je niet helemaal het aankleedkussen mee te sjouwen. (ohja en op sommige locaties hebben ze niet eens een verschoonkussen, en zo ligt je baby toch ietsje zachter.) Bij veel luiertassen krijg je er een matje bij.

icon-heart-o Hydrofiele luiers; oftewel die multifunctionele doeken, eigenlijk zie je deze op elk babyuitzetlijstje wel voorbij komen. En ja ze zijn ook heel handig. Ik gebruik ze in zijn bedje, als spuugdoek, als afdroogdoek, oeps ongelukje doek, en ja ik gebruikte ze ook als luiers! Als je ze niet als luiers gebruikt heb je er aan een stuk of 12 voldoende.

icon-heart-o Komen we meteen bij het volgende puntje luiers; ook onmisbaar! Wij gebruiken wasbare luiers, en daar ben ik nog steeds heel tevreden over! Geen poepexplosies tot aan de rug (een wasbare luier houdt echt alles tegen) het is goedkoper je kunt zelfs voor een paar tientjes klaar zijn, milieuvriendelijker, duurzamer, beter voor de huid van de billetjes, kindje is vaak eerder zindelijk,  je hebt ze altijd in huis en je loopt niet te slepen met die pakken luiers aan je kinderwagen. Ja je hoort het al, ik ben fan! En ik hoor je al denken, maar is dat niet heel vies, en het kost zoveel tijd. Nee het is niet vies, het werkt eigenlijk hetzelfde als een wegwerp luier, je gooit de vieze luier in de luieremmer en na een dag of drie was je de luiers. Ik was dus maar twee a drie keer in de week ‘extra’ maar na het voorspoel programma kun je er nog een lading handdoeken bij gooien. Dus al met al was ik eigenlijk niet veel meer. Ook met het ophangen van de was ben ik maar tien minuutjes meer kwijt. Dit is ongeveer hetzelfde denk ik als ik naar de winkel moet om luiers te halen. Kortom, doen! En als je hier meer vragen over heb weet je me te vinden!

icon-heart-o Luieremmer; deze is toch wel handig.

icon-heart-o Billendoekjes; hier zijn er heel veel van. Kijk vooral even naar de ingrediënten lijst. Want een lijst met 25 ingrediënten waarvan je de helft niet uit kan spreken zoals phenoxyethanol en verschillende parfumstoffen, vraag ik me af of je dat moet willen op de huid van je baby.(ook hier heb je weer de wasbare variant van!)

icon-heart-o Billenzalf; gebruik een fijne zo natuurlijk mogelijke billenzalf. En vergeet vooral heilwolle niet te noteren, dit stop je tussen de billetjes als deze rood (of stuk) zijn en het werkt echt fantastisch.

icon-heart-o Zeep; wij hebben ook zo natuurlijk mogelijke zeep. In het begin waste ik mijn baby alleen met water. Nu soms met zeep. Kokosolie voldoet trouwens ook!

icon-heart-o Spuugdoekjes; ik gebruik de spuugdoekjes vooral nu veel als toetenpoetser. Veel goedkoper dan steeds een pak snoetenpoetsdoekjes (leuk woord voor galgje) te moeten halen.

icon-heart-oThermometer; vanuit kraamzorg willen ze er graag dat je er twee in huis hebt. Vaak heb je er al eentje dus hoef je er nog maar 1 bij te halen.

Kleding:

icon-heart-o Kleding voor de baby; ook hierin geldt koop met mate, vaak krijg je veel kleertjes van kraambezoek. En baby’s groeien erg snel uit de kleine maatjes. Kijk vooral ook eens op de lokale baby/zwanger/mamagroepen op facebook vaak bieden ouders hier hele leuke tweedehands kleertjes aan die amper of niet gedragen zijn. Ohja en koop vooral geen kleertjes met capuchon, dit ligt echt niet lekker voor je baby. Kleren met een overslag zijn daarentegen wel erg handig, die hoeven niet over het hoofd.

icon-heart-o Rompers; je kunt er een paar kopen met lange mouwen, maar ik vond dit zelf helemaal niet handig. Lekkere stretchie rompers met een halve mouw zijn heel erg fijn! De meeste die wij hebben zijn van de Hema. Hiervoor geldt ook, koop niet teveel in de kleinste maatjes.

Voeden:

icon-heart-o Voedingskussen; deze vond ik vooral in het begin erg fijn. Maar kussens volstaan ook!

icon-heart-o Voedingsbeha; vaak krijg je de tip om deze pas te kopen in de kraamweek. Ik vond het wel fijn om er vast eentje in huis te hebben. Koop er dan voor in het begin eentje zonder beugels. (Hema heeft fijne voedingsbh’s)

icon-heart-o Zoogkompressen; ik vond wasbare zoogkompressen echt vele malen fijner dan wegwerp kompressen. Helemaal als je van plan bent om lang te blijven voeden scheelt dit ook veel in de kosten, al zal je waarschijnlijk na langere tijd voeden minder last hebben van stuwing.

Overig:

icon-heart-o Draagdoek of draagzak; voor ons was dit item echt onmisbaar, wij hebben de draagdoek altijd in het begin gebruikt, deze kun je precies op de juiste maat knopen en je baby kan in verschillende houdingen zitten/liggen. Dit is heel fijn voor (darm)krampjes, reflux, mama honger, en het is heel goed voor je baby veel baby’s vinden het heel fijn om gedragen te worden. Je maakt de overgang uit de buik zo wat makkelijker. Het doet kindjes namelijk terugdenken aan de geborgen tijd in de buik. Je voorkomt er afplatting aan het hoofdje mee, en veel baby’s kunnen ook heerlijk slapen zo. En jij hebt je handen vrij. De draagzak heb ik later pas aangeschaft toen mijn zoon er ook aan toe was om op mijn rug gedragen te worden. Dit vond ik makkelijker dan het knopen van de doek. Ook al moet dit met een beetje oefening ook prima kunnen!
Je kunt een draagconsult volgen, maar je kunt je ook inlezen op internet en een doek of zak (eventueel tweedehands) kopen. In het begin moet je misschien even wat handigheid krijgen in het knopen van de doek. Kijk veel filmpjes op internet, en vraag in het begin altijd even hulp met knopen. En geef vooral niet op na 1x proberen! Ik geloof dat ik de knoop ongeveer vijf keer moest oefenen voordat ik de doek echt snel en handig om kon doen. (dan is een draagconsult wel weer erg fijn)

icon-heart-o Kinderwagen; ook deze kun je prima tweedehands kopen. Kijk of de kinderwagen fijn rijdt en of deze goed in de auto past!

icon-heart-o Autostoel; mocht je een auto hebben.

icon-heart-o Babyfoon; wij vonden een babyfoon met camera wel fijn, maar dit is uiteraard niet nodig.

Dit waren wel echt mijn musthaves!

Optioneel:

Wat je optioneel aan zou kunnen schaffen of toe kunt voegen aan de baby uitzetlijst.

icon-heart-o Box met kleed; hij heeft hier bijna niet in gelegen vond hij gewoon niet fijn. Deze hadden wij ook tweedehands gekocht.

icon-heart-o Kolf; ik vind het wel heel fijn om een goede kolf te hebben. Wacht hiermee met aanschaffen totdat je een aantal weken borstvoeding hebt gegeven en lees veel reviews hierover. Eerder heb je het niet nodig om tepel/speen verwarring te voorkomen.

icon-heart-o hydrofiele washandjes; eigenlijk nooit veel gebruikt om mee te wassen, met de hand wassen vind ik veel makkelijker. of we gebruikten onze eigen washandjes. Nu komen ze weer van pas tijdens het kwijlen met tandenpoetsen.

icon-heart-o Baby bad; als je zelf geen bad hebt is dit wel fijn.

icon-heart-o Manicuresetje; in het begin gebruikte ik gewoon een kartonnen vijltje, later (en nu nog steeds met een beweeglijke dreumes) vond ik de schaar met stompe punten erg fijn.

icon-heart-o Kinderstoel; hier heb je nog maanden de tijd voor. Net zoals slabbetjes.

Babybullshit

En dan zijn we bij de baby uitzetlijst gekomen met wat je in mijn optiek echt niet nodig hebt:

-Flessenwarmer; nope gewoon echt zonde van je geld, is bij ons nog nooit uit de verpakking geweest.

-Magnetronsterilisator; zelfde verhaal ligt ergens op zolder in de verpakking. De spulletjes in de pan uitkoken vond ik veel makkelijker. (Als je al iets uit te koken hebt)

-Flessenrek

-Neuspompje; ik was ervan overtuigd dat ik dit nodig zou hebben als hij last had van een verstopt neusje, want zijn neus snuiten kan hij uiteraard nog niet en mijn vingers passen nooit in zijn neus om het schoon te maken. Nou het pompje dus ook niet.. En ik ben niet de enige dat blijkt, of het is al kapot voor je het wilt gebruiken of het werkt gewoon niet. En een drupje moedermelk in het neusje of een lekkere warme douche met zijn tweeën werkt nog beter ook.

-Aerosleep matrasje: ik heb hier in het begin lang over getwijfeld, want toen we in de babywinkel stonden kon de verkoper heel goed op mijn moedergevoel en bezorgdheid inspelen. En toen wist ik nog niet wat ik nu weet namelijk, ik citeer: ”Op basis van het huidig wetenschappelijk onderzoek of de testen van de fabrikant is niet vast te stellen of de Aerosleep en gelijksoortige matrasbeschermers een (positief of negatief) effect heeft op het risico op wiegendood. Er dient bij buikligging rekening te worden gehouden met meer risicofactoren dan alleen verstikkingsgevaar.” Bovendien hebben sommige pasgeboren baby’s (met name in de kraamweek) moeite om zichzelf op temperatuur te houden op dit matras. De ventilerende laag kan ervoor zorgen dat baby’s het koud krijgen. Maar kwaad kan het matrasje ook niet dus als je dit een prettiger idee vindt, dan is dat uiteraard helemaal prima. Let dan alleen extra op in de kraamweek.

-Tummytub; je hebt toch al een baby bad, waarom in godsnaam twee!? was de reactie van manlief toen ik zei dat een tummytub er zo leuk uitziet.

-Cosmetica; tja daar is ook al zoveel van te koop wasgel, shampoo, zeep, olie, lotion, haargel (mijn dreumes is nog steeds kaal, hartstikke lief kraam cadeau, maar het staat nog steeds ongebruikt in de kast) Het enige wat je wat mij betreft nodig hebt zoals al eerder benoemd is een fijne natuurlijke billenzalf en eventueel zeep, ohja en de heilwolle.

-Kam speciaal voor baby’s; de kam die je onderaan in de badkamer la hebt liggen voldoet ook gewoon.

-Badthermometer; met je ellenboog kun je ook zelf voelen of het water goed op temperatuur is. Doe dit dus trouwens ALTIJD ook als je gemeten hebt met een badthermometer. Die van ons zat aan het badje vast en deze gaf een keer 6 graden lager aan dan het badwater daadwerkelijk was.

-Badcape; dit kan ook prima met een grote hydrofiel doek. Dit is wel een leuk cadeautje om als kraam cadeau te vragen.

-Babyhangmatje; ja het staat wel hip, dat wel.

-Babynestje; zie de draagdoek.

-Knuffels; waarschijnlijk krijg je deze al meer dan genoeg cadeau.

-Navelbandje; wordt eigenlijk niet meer gebruikt.

-Alles wat met flesvoeding te maken heeft als je borstvoeding gaat geven; mocht het om wat voor reden dan ook niet lukken (neem altijd eerst contact op met een lactatiekundige) dan kun je daarna nog de flessen, melkpoedertoren, flessen etc. in huis halen. Dus het is ook absoluut niet nodig om alvast een pak flesvoeding in huis te hebben, maar een heel klein percentage van de moeders kan geen borstvoeding geven. En bij de rest van de moeders gaat het met wat oefening en de juiste begeleiding heel natuurlijk.

-Tepelzalf; ik heb nog nooit kloven gehad, mocht je er wel last van hebben is het ook zo gehaald in de winkel. (of besteld op internet)

Zo, dit was de baby uitzetlijst

Ik hoop dat jullie iets aan mijn baby uitzetlijst van do’s en dont’s hebben. Vooral bij je eerste kindje kan het allemaal best overweldigend zijn en koop je snel teveel.
Heel veel dingen heb je ook echt niet meteen nodig in het begin, maar is wel gewoon heel leuk om aan je kraambezoek cadeau te vragen.
In België wordt er al veel meer gebruik gemaakt van een kraamlijst. Zo voorkom je dus dat je 3x hetzelfde mutsje krijgt. En vaak vindt kraambezoek zo een lijst best wel handig.

Heb je nou nog aanvullingen op deze lijst of had jij iets anders wat je echt onmisbaar vond? Laat het me dan vooral even weten!
Veel succes met de babyuitzet en heel veel plezier met nieuw of tweedehands shoppen!;)

Liefs,

JuliaDe baby uitzetlijst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.