Yoga is écht voor iedereen!

Baby Yoga

Gemiddeld beoefenen 1,6 miljoen volwassen Nederlanders yoga uit. De voordelen om als volwassene yoga te gaan doen zijn breed bekend. Maar waarom zou je aan yoga gaan doen met je baby? Een baby kan immers niet een half uur in de lotushouding zitten en ook een downfacing dog is wat teveel gevraagd.

Nou eigenlijk om precies dezelfde redenen als dat volwassenen yoga uitoefenen. Want baby yoga is niet alleen leuk, maar is ook echt bewezen goed voor baby’s. Je stimuleert namelijk de spieren en versterkt deze, je baby wordt soepeler, je baby wordt zich bewust van aanrakingen en het lichaamsbesef  groeit. Je baby raakt minder snel gespannen of geïrriteerd. En yoga draagt daarnaast bij aan de ontwikkeling van de spijsvertering, de hersenen, het zenuwstelsel, en het stimuleert de bloedsomloop. Ook bevordert yoga de algemene ontwikkeling van baby’s. Uiteraard zijn de oefeningen speciaal voor baby’s bedacht en aangepast. Zo heb je ook speciale oefeningen voor onrustige baby’s en baby’s die last hebben van darmkrampjes. Ook worden er tijdens veel oefeningen leuke liedjes gezongen of versjes verteld. Dit stimuleert de taalontwikkeling op een positieve, leuke manier.

Na de bevalling

Want niet alleen jij moet na je bevalling weer in contact komen met je lichaam en weer “herstellen”, maar dit geldt ook zeker voor je kindje. Vaak merk je dat sommige baby’s aan één kant veel minder soepel zijn of dat ze het in het begin vervelend vinden om aangeraakt te worden aan hun hoofd. Dit is vaak nog gevoelig na de bevalling. Ook moeten veel kindjes na de geboorte acclimatiseren. Door yoga toe te passen en veel contact met je kindje te maken en je kindje veel te dragen maak je deze periode voor je baby gemakkelijker.
Ook versterk je zo de band met je kindje, en weet je beter waar je baby behoefte aan heeft. In de yoga lessen is hier ook veel aandacht en ruimte voor.

Een leuke yoga oefening voor baby:

De vlinder

Bij deze beweging open je de heupen en het bekkengebied en creëer je hier ruimte. De beenspieren en de liezen worden hierdoor sterker. Deze oefening kan ook fijn zijn als je kindje last van darmkrampjes of last van verstopping heeft.

  1. Houd de voetjes vast boven de enkels en druk de voetzolen zachtjes tegen elkaar aan.
  2. Zorg dat baby’s knieen nu naar buiten ‘vallen’. (de vlinderhouding)
  3. Druk de beentjes/knietjes voorzichtig richting de buik.
  4. Aan je kindje kun je goed zien tot hoever je kan gaan.
  5. Verminder langzaam deze druk als je de beentjes terugbrengt naar de beginpositie, je kan daarna weer terug gaan naar de vlinderpositie en dit zo een aantal keer achter elkaar doen.
  6. Voer de oefening altijd ontspannen en in een rustig tempo uit.

 

Een andere hele leuke oefening om samen met je baby te doen is het ‘vliegen’.

mommy baby yogaVliegen

Deze oefening is voor je kindje een goede oefening om de nekspieren te versterken.

  1. Je zit op je billen en pakt je kindje bij je.
  2. Dan leg je je baby met zijn buik op je onderbenen, en ga jij voorzichtig naar achteren liggen met je hoofd en schouders op de grond.
  3. Je beweegt je benen naar voor en naar achteren met je kindje erop terwijl je hem/haar vasthoudt.
  4. Als variatie kun je je benen voorzichtig opzij bewegen.

Kortom samen met je baby yoga doen is niet alleen heel erg leuk, het is ook nog eens heel erg goed voor je kindje!
In de lessen baby yoga leren we ook babymassagetechnieken, dit bevordert het lichaamsbesef van je kindje, de bloedsomloop en de ontspanning. En we besteden aandacht aan voetreflexologie voor (darm)krampjes en koorts en pijn en we leren babygebarentaal.
Dus de lessen baby yoga zijn ook ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kindje maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: Het plezier dat het jou en je kindje brengt!

Meer informatie over de lessen baby yoga vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.