Dadels tijdens je zwangerschap en bevalling

Superfood: dadeldadels en zwangerschap

Een van de superfoods die wat mij betreft niet mag ontbreken als je zwanger wilt worden, tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Deze vrucht zit bomvol vitaminen en mineralen die een positief effect hebben op je zwangerschap en bevalling.

Uit een wetenschappelijke medische studie is gebleken dat het eten van 6 dadels per dag gedurende de laatste 4 weken van je zwangerschap een positief effect op je bevalling heeft.

Een aantal conclusies op een rijtje:

-Het toedienen van pitocine/syntocinon (dus de synthetische oxytocine om de weeën op te wekken of te versterken) was aanzienlijk lager bij de groep dadel etende moeders (28%) dan bij de groep niet dadel etende moeders (47%). (Je hebt uiteraard hier altijd zelf een keuze in.)
-De ontsluitingsfase duurde bijna 7 uur korter bij de dadel etende moeders. (510 min. vs 906 min.)
-Er was aanzienlijk minder bloedverlies bij de dadel etende moeders t.o.v. moeders die (preventief) synthetische oxytocine toegediend kregen om het bloedervlies te beperken. (104ml vs 141,6ml)
-Bij 96% van de dadel etende moeders kwam de bevalling natuurlijk op gang.
-De ontsluiting was aanzienlijk meer gevorderd bij aankomst in het ziekenhuis bij de dadel etende moeders.
-Het eten van dadels kan de natuurlijke weeën versterken en vermeerderen.

Melinda Johnson, van Academy Nutrition & Dietetics, zei dat het leek of dadels een samenstelling hebben die het effect van oxytocine nabootsen. En laten we dit hormoon nou net nodig hebben voor het starten van je bevalling en tijdens je bevalling! Tip: Deze hormonen maak je (veel meer) aan in een prettige, ontspannen omgeving. Ook gedimd licht/knuffelen met je partner heeft hier een positief effect op.

Rijk aan vitamine en mineralen

Ook als je zwanger bent of wilt worden zijn deze vruchten erg gezond (en lekker!) om te eten. Dadels zijn namelijk rijk aan foliumzuur, bevatten meer vezels dan volkorenbrood of rijst. Bevatten veel verschillende vitaminen zoals verschillende vitamine B, A, E en K, en bevatten mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink en zijn ze een bron van vitamine C.
Daarnaast zitten er Tanninen en Polyphenolen in dadels. Deze stoffen hebben een anti-oxidantwerking en een ontstekingsremmend effect. Ook zitten er Luteïne en Zeaxanthine in dadels. Deze schakelen vrije radicalen uit. Dadels worden snel door de bloedstroom opgenomen en leveren dus snel energie op voor onder andere de hersenen, zo kunnen dadels je een energieboost geven tijdens je bevalling en geven ze je een verzadigd gevoel, fijn als je cravings hebt tijdens je zwangerschap! En ook na je bevalling kunnen dadels helpen bij je herstel en geven je meer energie. Handig bij de gebroken nachten. En samen met een bakje noten heb je een makkelijke en verantwoordelijke snack. Vergeet niet om de pit uit de dadel te halen;).

In de moslim cultuur worden dadels al lang gezien als een rijke vrucht. De dadelpalm is de gezegende boom die in de Koran wordt genoemd. De profeet Mohammed zei: ‘De Adschaw (dadelpalm) stamt uit het paradijs en geneest vergiftigingen.’

Dus wil je zwanger worden, ben je zwanger, of net bevallen? Of geen van alle, maar eet je ze gewoon graag, omdat ze lekker en gezond zijn (zoals ik). Hop, hop naar de winkel voor een doosje dadels!

Ik wens je een hele fijne, vreugdevolle bevalling!

 

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280989
http://semj.sums.ac.ir/vol8/apr2007/dates.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850886
http://www.mehadrin.nl/nl/service/dadels-een-ideale-snoepvervanger/

1 gedachte over “Dadels tijdens je zwangerschap en bevalling”

  1. Ik heb dit voor mijn bevalling gedaan en eigenlijk was van alle voordelen sprake! Korte ontsluitingsfase (ook al was het m’n eerste), spontaan begonnen en opvallend weinig bloedverlies. Aanrader!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.