Alcohol en borstvoeding

Alcohol drinken en borstvoeding geven kan dat?

Hoe zit het nou eigenlijk met het drinken van alcohol als je borstvoeding geeft? Handig om te weten tijdens de komende feestdagen.

Er bestaan nog altijd een aantal misvattingen over alcohol en borstvoeding. Ik leg in dit artikel uit hoe het nou precies zit! Wil je nou niet het hele artikel lezen? Onderaan het artikel vind je het antwoord.;)

Zwangerschap

Wat we allemaal wel weten is dat alcohol drinken als je zwanger bent een absolute no go is. De baby krijgt namelijk via de placenta hetzelfde percentage alcohol binnen als dat jij in je bloed hebt. Dus met andere woorden elk glas alcohol dat jij drinkt, drinkt je ongeboren baby ook. Dit kan leiden tot het foetaal alcoholsyndroom met zowel lichamelijke als psychische problemen. Hoe jonger je bent hoe slechter je lever namelijk in staat is om de alcohol af te breken en hoe schadelijker de alcohol dus is voor je hersenen en ontwikkeling.

Borstvoeding

Tijdens de borstvoeding periode ligt dit echter genuanceerder en kun je dit van elkaar scheiden.
In moedermelk zit namelijk precies evenveel alcohol als in het bloed van de moeder. De alcohol is ook even snel uit de moedermelk verdwenen als uit het bloed. Gemiddeld kost het ongeveer 2,5 uur om 1 alcohol consumptie af te breken. Dat betekent dus dat na 2,5 uur ook de alcohol weer uit de moedermelk is verdwenen als je 1 glas alcohol drinkt. Drink je twee glazen alcohol dan duurt het ongeveer 5 uur voordat de alcohol volledig is afgebroken en zo door. Als je de melk echter afkolft als je net een glas alcohol hebt gedronken blijft de hoeveelheid alcohol gelijk. De melk bewaren zal het alcoholpercentage niet verlagen. Ook het kolven an sich doet niks af aan het alcoholpercentage in de moedermelk. Je lijf maakt namelijk gewoon weer nieuwe melk aan en dit heeft precies hetzelfde percentage aan alcohol in zich als de moeder in haar bloed heeft. Het percentage in de melk stijgt en daalt namelijk gelijk aan het percentage in de moeder haar bloed.

Berekening

Wat je kind dus drinkt is niet een glas wijn met een bepaald alcohol percentage (delen per honderd), maar melk met een alcohol promillage(delen per duizend). Een standaard glas bier (250ml) bevat ongeveer 13 ml alcohol. Dit levert een alcoholpromillage van ongeveer 0,25 en dus ook 0,25‰ alcohol in de moedermelk. Dat wil zeggen dat er per liter melk een kwart milliliter alcohol inzit.  Nou drinkt een baby geen liter melk in een keer, maar misschien maar 200ml of minder. Dat betekent dat hij daarmee, als zijn moeder net een glas bier (of een standaard glas wijn) op heeft, 0,05 ml alcohol binnenkrijgt. Dat is ongeveer één druppel.alcohol en borstvoeding

Onderzoek toont aan dat alcohol de afgifte van oxytocine vermindert.  Oxytocine is nodig voor de melkproductie, waardoor er dus minder melk beschikbaar komt. Regelmatige alcoholconsumptie zou door die structureel lagere afname van melk kunnen leiden tot een geleidelijk teruglopen van de totale melkproductie.Kinderen drinken in de uren na alcoholconsumptie vaak minder melk uit de borst. In de acht tot zestien uur na het verdwijnen van de alcohol uit de melk drinken kinderen dan meer en/of vaker om het gemis te compenseren.

Wel of niet doen?

Als je een enkele keer (bijv. met oud en nieuw!) een glaasje alcohol drinkt hoef je geen speciale maatregelen te nemen en kun je gewoon voeden als je kindje daarom vraagt. Mogelijk drinkt de baby wat minder, maar dat zal hij de volgende voedingen inhalen. De hoeveelheid alcohol in de melk is te weinig om tot schade te leiden. Vind je het geen fijn idee als je kindje die druppel alcohol binnen krijgt of wil je graag meer dan 1 glaasje drinken? Dan is het verstandig om (een aantal dagen) van te voren melk af te kolven, zodat je voldoende melk beschikbaar hebt als je kindje erom vraagt. Hou er rekening mee dat je vaak minder kolft dan je baby live uit de borst drinkt. Dus dat je misschien meerdere keren moet kolven om te zorgen dat je voldoende melk beschikbaar hebt om de uren door te komen totdat de alcohol weer uit je bloed verdwenen is. De melk die je (eventueel) kolft als er voedingen over worden geslagen i.v.m. een te hoog alcoholpercentage voor te voeden moet je dan ook weggooien.

Herhaaldelijke blootstelling aan kleine hoeveelheden alcohol of blootstelling aan hoeveelheden vanaf 0,5‰ geeft merkbare effecten bij de baby, zoals slaperigheid, sufheid en mogelijk achterblijvende groei. Kinderen die worden gevoed door moeders die dagelijks meer dan 2 glazen alcohol gebruiken kunnen, naast slaperigheid en sufheid, ook slapeloosheid, onrust en woedeaanvallen en toevallen krijgen.

Hoe deden of doen jullie dat met alcohol en borstvoeding?

Bron: https://www.eurolac.net/artikelen/alcohol-en-zo/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.