HypnoBirthing zweverig?

Hypno- wattes?

De eerste vraag die mij vaak gesteld wordt als ik vertel dat ik de cursus HypnoBirthing geef is: Hypno.. wattes? En de tweede vraag die dan gesteld wordt is of dat ‘hypnose gebeuren’ niet ontzettend zweverig is. Hier kan ik een heel kort antwoord op geven

: Nee.

De cursus HypnoBirthing is alles behalve zweverig al kan ik me wel voorstellen dat dit gedacht wordt over HypnoBirthing. Het stukje Hypnose klinkt voor veel mensen toch als een ver van hun bed show. En dan komt vaak gelijk het beeld van Rasti Rostelli naar boven die mensen op het podium als een stel kippen rond laat kakelen.

En als ik nou vertel dat iedereen gemiddeld 2 a 3 keer per dag in hypnose is? Ik hoor je al denken huh, hoe dan? Ben ik twee keer per dag in hypnose? Jazeker want, hypnose is niets meer dan een gefocuste ontspanning.

Bijvoorbeeld:

-Als je op de automatische piloot naar je werk of naar huis rijdt en net voordat je de straat in rijdt beseft dat je er al bijna bent. De handelingen die nodig zijn voor het autorijden zitten allemaal in je onderbewuste en deze kan je dan ook onbewust uitvoeren.
-Of  helemaal opgaan in een spannende serie. En iemand moet twee keer iets vragen voordat je reageert.
-Op vakantie helemaal verdiept zijn in een goed boek en daardoor de tijd vergeten.
-Het moment net voordat je in slaap valt of bij het ontwaken.
-Je partner die helemaal aan de buis gekluisterd zit bij een spannende sportwedstrijd en als je iets aan je partner vraagt hij/zij reageert met ja hoor terwijl het antwoord echt nee moest zijn;)

Dit zijn allemaal vormen van zelfhypnose. Je bent op dat moment gefocust op één ding of juist in een diepe staat van ontspanning er is even geen ruimte voor iets anders.

Ik vergelijk het altijd graag met de zoomlens van een fotocamera die je inzoomt en scherpstelt. Elke vorm van hypnose is dan ook zelfhypnose jij bepaalt altijd zelf hoever je meegaat in een suggestie, dus wees maar gerust ik kan je geen dingen laten doen die jij zelf niet wilt. Er blijft altijd een stukje bewustzijn aanwezig, ja ook bij de showhypnose op het podium.

Waarom maken we gebruik van Hypnose bij HypnoBirthing?

We maken op twee manieren gebruik van hypnose bij HypnoBirthing. De eerste is om eventuele angst voor de bevalling los te laten, want angst verkrampt en dit komt de geboorte niet ten goede. De tweede vorm van zelfhypnose gebruik je tijdens het geboorteproces, zodat je diep kan ontspannen. Terwijl je gefocust blijft op je baby en je lichaam.
Eigenlijk kan je de hypnoseoefeningen die we bij HypnoBirthing gebruiken zien als hele fijne ontspanningsoefeningen.

Vaak zit er bewust, maar vooral ook onbewust de overtuiging dat een bevalling pijnlijk is, iets waar je even doorheen moet. We krijgen dit soort vervelende verhalen mee vanuit de (social)media of iemand uit je omgeving die een onprettig bevallings-verhaal verteld. Of van een kennis die goedbedoeld zegt: “Ja de bevalling is vreselijk, maar daarna krijg je er iets heel moois voor terug hoor! Dan ben je zo alle pijn vergeten”. Vaak zitten al deze overtuigingen, gedachtes, gewoontes en ervaringen opgeslagen in ons onderbewustzijn. Hier ben je jezelf dus niet bewust van. Hypnose biedt de mogelijkheid om te onderzoeken of er nog beperkende gedachten of overtuigingen zijn die een zachte, gemakkelijke geboorte in de weg staan.

Door diep te ontspannen en zelfhypnose toe te passen hoeft (hevige) pijn geen onderdeel van de geboorte te zijn. Vaak zie je dat HypnoBirthing moeders een hele ontspannen, vlotte, natuurlijke geboorte hebben.

De cursus HypnoBirthing

Maar natuurlijk is de cursus HypnoBirthing veel breder dan alleen het hypnose stukje en eigenlijk heel praktisch. We gaan heel veel leren over alles rondom bevallen. Van ademhalingstechnieken tot het schrijven van een effectief geboorteplan. Op de Pagina  over hier zie je wat er zoal aan bod komt tijdens de cursus HypnoBirthing.

Kortom is HypnoBirthing zweverig? En Hypnose eng? Welnee! Nog niet helemaal overtuigd? Kom dan eens kijken op de gratis informatieavond of neem even contact met ons op. Want een fantastische bevalling dat wil toch iedereen!?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.