Bevalbad- Alles wat jij wilt weten over bevallen in bad

Alles wat jij wilt weten over bevallen in bad

Zit jij te denken aan een bevalbad? Of twijfel je nog of bevallen in bad iets voor je is?
In dit blog ga ik je alles vertellen over een badbevalling.
Zodat jij weet wat de voor en de nadelen zijn. Wat een badbevalling praktisch inhoudt en wat je nodig hebt.

Bevallen in bad wint aan populariteit, steeds meer vrouwen kiezen voor een bevallingsbad om de weeen in op te vangen of om ook daadwerkelijk in te bevallen. Ook in veel ziekenhuizen is het mogelijk om te bevallen in bad. Hier ga ik zo meteen meer over vertellen.

 

Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van een badbevalling?

Voordelen:

  • Pijnstillende en ontspannende werking

Warm water werkt vaak ontspannend. En hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is jouw lichaamseigen natuurlijke pijnstiller/ontspanningshormoon die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Doordat je goed kunt ontspannen verloopt de ontsluitingsfase vaak sneller. En is er minder of geen behoefte aan pijnstilling.

  • Makkelijker bewegen en van houding veranderen

In het warme water ben je gewichtloos, waardoor je makkelijker kunt bewegen. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger om bepaalde houdingen aan te nemen bij een waterbevalling dan bij een bevalling ‘op het land’. Het kost minder energie om van houding te wisselen.bevalbad

  • Kleinere kans op een scheur of knip

Veel vrouwen zien tegen een scheur of knip op. Een voordeel van een waterbevalling is dat de bevalling veelal meer geleidelijk gaat. Hierdoor wordt je perineum langzamer opgerekt. Daarnaast is het perineum soepeler door het warme water. En is de doorbloeding beter en warme spieren scheuren minder makkelijk. Ook wordt er minder vaak door zorgverleners in bad (hard) meegetrokken als het hoofdje van de baby (een stukje) geboren is. Je doet de uitdrijving van het hoofd en het lijf meer zelf. Zo wordt de kans op scheuren kleiner bij een bevalling in bad. Een knip kan niet in bad gezet worden.

  • Samen met je (geboorte)partner

Voor een partner is een waterbevalling vaak ook positief omdat hij/zij zich hiermee nuttig maakt en nog meer van waarde kan voelen. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt.

  • Nog meer voordelen

En zo heeft bevallen in bad nog meer voordelen! Het warme water heeft een positief effect op de bloeddruk, Je zit in je eigen coconnetje met letterlijk meer eigen ruimte om je heen. Zo kun je je vaak beter afsluiten voor wat er om je heen gebeurd en meer focussen op jezelf en je baby. Het verlicht ook rug en bekkenklachten. En het heeft een positief effect op de baarmoeder de opwaartse kracht van het water ondersteunt de baarmoederspier, je baarmoeder hoeft daardoor minder hard te werken en raakt minder snel vermoeid. Ook is de baarmoeder vaak beter doorbloed en kun je hierdoor makkelijker oxytocine (het weeën hormoon) aanmaken. De bevalling verloopt vaak vlotter, wat niet alleen voor jou en je baby fijn is, maar ook voor de geboorte van de placenta. Doordat de baarmoeder minder vermoeid is bij een vlotte geboorte. Jouw lichaam zich veilig voelt en de baarmoeder goed doorbloed is en jij veel oxytocine aanmaakt, kan de baarmoeder goed samen trekken na de geboorte van je kindje, dit helpt dit bij minder bloedverlies en een snelle geboorte van de placenta.

Voordelen baby:

  • Rustige start bij geboorte

Als je ervoor kiest om de baby ook in bad geboren te laten worden. Is dit voor je kindje vaak een erg rustige overgang. Van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld. Hierdoor is je baby als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet. Ze gaan van warm vruchtwater (37°C) naar warm badwater (37°C). De eerste prikkels zoals kou,bevallen in bad aanraking, geluid en licht ervaren ze een stuk minder heftig als de eerste prikkels na een bevalling op het “droge”.

Over het algemeen zijn kinderen die in water geboren worden meer alert en helder, waardoor ze ook beter willen drinken. Hierdoor blijven de temperatuur en suikers mooier op peil. Ook goed om te overwegen of je direct een mutsje op wilt zetten.

 

Nadelen badbevalling

Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan een badbevalling. Ik vind het belangrijk dat je een zo transparant mogelijk beeld krijgt.

-Een badbevalling vereist wat meer praktische organisatie, zoals het reserveren en opzetten van het bad en deze na de bevalling leegmaken en retourneren. Vaak is je partner hier dan druk mee bezig en is er minder aandacht voor jou. Doorgaans zijn de baden echter wel gemaakt om de voorbereiding en het werk na de bevalling minimaal te houden.
-Een badbevalling kost geld
-Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen.
-Niet in alle ziekenhuizen is het meenemen van je eigen bevalbad toegestaan. Of hebben ze een bad ter gebruik staan.
-Het neemt meer ruimte in. Het is belangrijk dat er tenminste twee zijden vrij staan van het bad.
-Veel verloskundige praktijken willen ook dat je in de buurt een bed/matras/bank hebt staan.
-Sommige zorgverleners vinden het bloedverlies na de bevalling lastig in te schatten in het bad en hebben liever dat je snel na de geboorte uit bad komt. Dit kan soms voor jou voelen dat er wat spanning is. Ook moet je vlak erna met je baby uit het bad stappen en naar een bed of bank toe. (er zijn voor zorgverleners cursussen in te volgen, bemerk je dit bij jouw zorgverlener, tip ze vooral!)
-Voor sommige vrouwen voelt het bad tijdens de bevalling toch niet fijn, je kunt je draai niet vinden of hebt meer behoefte aan zwaartekracht. Soms ben je misselijk of heb je een lage bloeddruk en wil je juist uit bad. Uiteraard kan dit ook gewoon!
-Niet overal krijg je een gedeelte van de kosten terug als je geen gebruik hebt gemaakt van het bevalbad.

Bevalbad thuis of in het ziekenhuis?

Waar wil je bevallen? Ga altijd vooraf in overleg met je zorgverlener over een badbevalling. Hebben ze hier ervaring mee? Wat is voor hun prettig bij/tijdens een badbevalling en werkt dit ook voor jou? Ook goeie vragen zijn: Kan ze de ontsluiting meten in bad? (als jij dit wilt) Kan de baby in bad geboren worden? Kan de placenta in bad geboren worden? Wanneer (of bij welke mogelijke complicaties) wil ze graag dat je uit het bevalbad komt? Merk je dat de zorgverlener niet achter jouw badbevalling staat? Zoek dan eventueel verder naar een andere zorgverlener die hier wel meer ervaring mee heeft. Of vraag aan de verloskundige om dit te doen, ze heeft zorgplicht dat betekent dat ze opzoek moet gaan naar een zorgverlener die jou hier wel in wilt begeleiden.
De meeste zorgverleners hebben inmiddels ruim ervaring met badbevallingen en zien ook zeker alle voordelen hiervan in.
In veel ziekenhuizen mag je je eigen bad meenemen of hebben ze een bad waar jij in kan bevallen. Zowel bij een poliklinische bevalling als een medische bevalling, in overleg. Dus ook bij een medische indicatie is het regelmatig mogelijk om in bad te bevallen! Dit verschilt wel per ziekenhuis. Vraag hier zeker naar tijdens een controle of bel het ziekenhuis even op. Hebben ze maar 1 of 2 baden beschikbaar en is de kans ook aanwezig dat deze baden bezet zijn als jij wilt bevallen? Dan raad ik je aan om bevallen in bad ziekenhuis  toch je eigen bad mee te nemen, zodat je verzekerd bent van een bevalbad. Sommige ziekenhuizen hebben een vast ‘hard’ bad, maar veel ziekenhuizen maken ook gebruik van de birth pool in a box bad. Hiervoor moet je wel een bevallingspakket van het ziekenhuis kopen, met bijvoorbeeld de binnenhoes, slang etc. De kosten liggen hiervan vaak rond de €100,-.

Medische indicatie en een badbevalling

Pijnstilling en een badbevalling gaan niet samen. Met een morfine pompje of een ruggenprik, kun je geen gebruik maken van het bevalbad. Je baby kan in het ziekenhuis wel vaak via een draadloos ctg of een schedelelektrode (schroefje wat een stukje in het hoofdje van je baby wordt gedraaid) gemonitord worden. Dit kan vaak ook gewoon in bad. Uiteraard als je dit wilt, niets is verplicht. Vraag bij het ziekenhuis van jouw keuze na of ze ook de beschikking hebben over een draadloos ctg. Wil jij graag in bad bevallen, maar is dat niet mogelijk bij het ziekenhuis waar jij onder zorg bent? Denk dan eventueel na over de overstap naar een ander ziekenhuis waar het wel mogelijk is. Als jij graag in bad wilt bevallen.
Niet bij alle medische indicaties is een bevalling in bad de meest veilige keus. Soms wordt dit afgeraden. Echter is dit niet altijd bij alle medische indicaties goed onderbouwd en zit er veel verschillen bij ziekenhuizen onderling. (Zoals bijvoorbeeld bij een verwachtte grote baby, het heeft dan juist voordelen!) Ga vooral in gesprek en geef je wensen aan. En kijk samen wat er wel mogelijk is. Of stap over naar een andere zorgverlener die er wel ervaring mee heeft.

Bevallen in je eigen ligbad of een kinderbad

Kan ik in mijn eigen ligbad bevallen?

Ja dat kan ook. In ieder geval kan je de ontsluitings weeën hierin opvangen. Als het bad ruim genoeg is kun je er ook in bevallen. Wel heeft het eigen ligbad vaak een aantal nadelen:

-Een gewoon ligbad (170 x 70 x 80) is meestal te smal om andere houdingen aan te nemen. En makkelijk te bewegen. Ook is het bad meestal vrij hard om lekker op te leunen. Op handen en knieen zitten is vaak niet mogelijk.

-Een gewoon ligbad is niet diep genoeg om helemaal onder water te kunnen liggen, waardoor je snel afkoelt. Ook koelt het water sneller af dan in een bevalbad. Ook moet de baby volledig onder water geboren worden.

-Nadelen zijn ook dat de verloskundige er vaak minder goed bij kan, en dat er vaak geen of minder ruimte is voor je partner.

-Wil je wel graag in je eigen ligbad bevallen? Overleg dit dan goed van te voren met je verloskundigen en denk ook aan de hygiëne. Bij het bevalbad zit een steriele bevalhoes, in het ligbad uiteraard niet. Dus zorg dat het bad goed gepoetst is van te voren. En ook daarna vergt het wat tijd om schoon te maken.

Een kinderzwembadje wordt over het algemeen afgeraden. Een kinderzwembadje is vaak wat te laag, waardoor je minder makkelijk stabiel kunt hangen en kunt leunen. Soms zitten hier nog enige weekmakers in. Dit wil je niet hebben tijdens de bevalling. Wil je wel bevallen in een kinderzwembadje? Zorg voor een steriele hoes eromheen en een non-toxic vul slang.

Hoe werkt het bevallen in bad?

Meestal zet je aan het begin van de weeën in de latente fase het bevalbad op als je thuis bevalt. In het ziekenhuis wordt het bad pas opgezet als je daar bent. Als je een bevalbad huurt zit er een uitgebreide duidelijke handleiding bij. En weet je precies hoe je jouw gehuurde bevalbad op moet zetten. In de latente fase heb je meestal nog niet de behoefte om in bad te stappen. Soms als de weeën in de latente fase nog onregelmatig en niet zo krachtig zijn kan de bevalling hierdoor ook afnemen of juist weer stoppen, omdat het warme water voor zoveel ontspanning zorgt. Dan is het goed om er toch nog even uit te gaan en wat te bewegen of juist even te rusten. Tijdens de actieve fase is het vaak fijn om in het bevalbad te stappen. Je hebt dan al even regelmatige weeen, en het warme water kan dan heel ontspannend en comfortabel zijn. Maar de gouden is altijd stap in het bevalbad als jij dit fijn vindt en er behoefte aan hebt (in overleg met je zorgverlener) jij voelt vaak als mama het beste aan wanneer het tijd is om in het bad te stappen, volg je gevoel: Ook als je weeën nog niet regelmatig of heel krachtig zijn.

Het badwater is ongeveer 37 graden. Ik raad altijd aan het bevalbad in het begin iets warmer te vullen (tegen de 38 graden aan) ook vul je het bad tot de minimum lijn die aangegeven wordt. Zo zit je wel al volledig onderwater, maar kun je het bad nog iets bijvullen als dat nodig is. Een speciaal bevalbad in een warme ruimte verliest niet heel veel warmte per uur (ongeveer 0,1/0,2 graden), maar als je bevalling wat langer duurt moet je ook het bevalbad aan het begin van persfase vaak met wat warm water bijvullen. En zo heb je de ruimte nog.
Zit het bevalbad toch al helemaal vol en moet er water uitgehaald worden? Geen probleem! Er zit bij bevallingsbaden een speciale dompelpomp (waarmee je ook het water na de bevalling er weer uit haalt) deze kun je daarvoor gebruiken. Dus je hoeft niet met emmers of pannen aan de slag!

Hou er rekening mee dat het opzetten en het volledig vullen van het bad ongeveer een uur duurt. Uiteraard kun je ook al in het bad als deze pas voor een kwart gevuld is. En hoef je niet af te wachten totdat het bad helemaal vol is.

Wetenschappelijke onderzoeken badbevallingen

Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat bevallen in bad voordelen kan hebben op de ontspanning en een pijnstillend effect kan hebben. Een badbevalling is voor gezonde moeders en baby’s even veilig als een bevalling op het ‘droge’.
Wel is het belangrijk dat de temperatuur van het bad goed blijft. Dit wil zeggen niet kouder dan 37 graden. Als de baby in een erg koud bad terecht komt kan het van schrik onderwater gaan ademen. Dit komt zelden voor en dan hebben we het wel over koud water, maar toch belangrijk om goed in de gaten te houden. Als je een bevalbad huurt wordt er altijd een thermometer meegeleverd waarop je makkelijk de juiste temperatuur af kunt lezen.

Controles tijdens een badbevalling

Ook de controles kunnen gewoon in bad uitgevoerd worden! Denk bijvoorbeeld aan het luisteren van het hartje van de baby en het toucheren, verloskundige die veel ervaring hebben, kunnen dit meestal ook in bad. Uiteraard is toucheren en het hartje luisteren van de baby altijd een keus en niet verplicht. Ook kan de placenta in bad geboren worden een kom of teiltje bij de hand hebben is hiervoor handig. Als er veel bloedverlies is kan de verloskundige je vragen om eerder uit bad te stappen.
Normaal gesproken krijgt een baby bij een geboorte in bad geen water binnen. Het warme water remt de ademhalingsprikkel. JeBevalbad hurenbaby hoeft ook niet direct adem te halen, want hij krijgt nog zuurstof via de navelstreng. (daarom is het zo belangrijk om bij elke bevalling de navelstreng uit te laten kloppen!) Pasgeboren baby’s hebben bovendien een duikreflex: onder water sluit de luchtpijp zich automatisch af. Pas als hij koude lucht op zijn huid krijgt, komt de ademreflex op gang. Je kunt je baby dus rustig uit het water tillen en tegen je aan leggen. Dit hoeft niet heel snel te gaan. Al willen de meeste moeders hun baby graag snel boven water hebben. Het voelt vaak onnatuurlijk om je baby nog lang onder water te houden. Maar bekijk dit filmpje maar eens. Een baby langzaam bovenwater halen heeft ook voordelen.

Gewicht bevalbad

Een veel voorkomende vraag is het gewicht per m2. Het gewicht per m2 is voor beide formaten nagenoeg gelijk.

Uitgaande van het grootste formaat bevalbad die wij verhuren (de regular): Het gewicht van 660kg (bad + water) + zwangere (+/- 80kg) wordt verdeeld over een oppervlakte van 1,6m2. Dit is ongeveer 460kg per m2, evenredig verdeeld (dus geen puntbelasting) Een normale vloerconstructie moet dit gewicht met gemak kunnen dragen. Wij kunnen natuurlijk geen garanties geven voor een specifieke bevalbad thuis vloer, maar onze ervaring (ook met oude grachtenpanden in Amersfoort en Amsterdam) is dat dit nog nooit voor problemen heeft gezorgd. Bij twijfel kunnen bouwtekeningen uitsluitsel geven. Ik zeg altijd als je er met 8 volwassen kunt staan kun je er ook bevallen.

Warm watercapaciteit

Bij de regular is dit maximaal 650 liter. Bij de mini is dit maximaal 480 liter. Soms zie ik bij hele oude boilers of hele moderne huizen met een warmtepomp dat de watercapaciteit te weinig is om een heel bad mee te vullen. Check dit van te voren goed. Vaak kun je moderne ketels of pompen van de eco-stand afhalen. Bij oude huizen met een zeer ouderwetse boiler zul je met pannen en waterkokers aan de slag moeten. Zorg dan dat je er voldoende hebt staan en je het bad optijd opzet. Het gekookte water is natuurlijk heet wat zich makkelijk mengt met het koude water, dus in verhouding heb je niet heel veel kokend water nodig. We gieten nooit kokend water in het bad als ook de mama in het bevalbad zit.

Weet je niet precies of het haalbaar is? Bedenk dan dat je ongeveer 70-100 liter per 10 minuten douchebeurt verbruikt. Zou je 40 minuten kunnen douchen met warm water? Dan heb je voldoende capaciteit om het bevalbad te vullen. In de meeste huizen is dit absoluut geen probleem.

Tips voor jouw badbevalling:

Zorg voor een fijne, comfortabele warme ruimte, dit helpt ook mee met het op temperatuur houden van het bad. Heb je vloerverwarming? Die mag gewoon aan met het bad! Zorg voor een fijne sfeer en gedempt licht. Ook in het ziekenhuis kun je deze sfeer vaak creëren.
Zorg dat het kraampakket en de bevaltas in de buurt van het bad staan.
Warme dikke sokken zijn vaak fijn om aan te doen als je uit bad komt.
Zorg voor voldoende handdoeken bij het bad (vaak zijn 1 of 2 grotere handdoeken zijn ook handig om te hebben)
Ook is een badjas of een dik vest in de buurt vaak prettig. Als je er even uit wilt. Net als slippers (vergeet ze ook niet in het ziekenhuis!).
Een koud doekje is vaak ook fijn voor op je voorhoofd als je het zelf (te) warm krijgt in bad. Heb je het echt te warm? Stap dan even uit bad om wat af te koelen.
Een emmer/teiltje voor de placenta of als er maar een schep water uit het bad hoeft om bij te vullen
Eventueel een elastiekje voor je haar en een topje/badkleding voor jou (doe dit uit als je baby geboren is)
Je kunt al in het bad als deze nog niet vol is. De slang met water op je rug is vaak heel fijn! Dus ook als de bevalling snel gaat hoef je niet helemaal te wachten op een vol bad, stap er vast in!
Nemen de weeën wat in kracht af? Ga even uit het bad en wandel wat rond of ga naar het toilet. (plas regelmatig een lege blaas heeft veel voordelen bij de bevalling) Als je daarna weer in bad zakt is het weer heerlijk ontspannen! Het wordt aangeraden om elke twee uur even uit bad te gaan, om de zwaartekracht weer even haar werk te laten doen.
Oliën of zeep kun je niet toevoegen aan het badwater. Keltisch of dode zeezout en/of magnesium (5 kilo) zou je toe kunnen voegen aan het bad. Hierin zitten veel mineralen die je makkelijk verliest. Je hebt dus wel erg veel nodig.
Drink voldoende! Heel belangrijk, je verliest vocht. Eventueel kun je wat zout of magnesium aan je eigen drinkwater toevoegen i.p.v. aan het badwater dan hydrateer je van binnenuit.

Tips (geboorte)partnerbevalbad

Je partner kan met een kannetje water over je rug of buik gieten, vaak is dit heerlijk ontspannend. Ook kan je partner bij je in bad komen zitten als je dit fijn vindt. Zorg dan wel voor een zwembroek.
Check van te voren welk kraankoppelstukje, die meegeleverd wordt als je een bevalbad huurt, bij jullie op de kraan past. (als je thuis gaat bevallen) en is de slang van 10 meter lang genoeg voor zowel het aanvoeren als het afvoeren (wc, doucheputje, buiten) van het water. Zo niet heb je een koppelstukje en een tweede slang nodig.
Je kunt verschillende houdingen aannemen in bad. Zitten, liggen, leunen, op handen en knieën, een been omhoog etc. net wat fijn is voor jou. Het meeste ruimte bij de uitdrijving heb je als je je knieen wat naar binnen kantelt en je enkels uit elkaar doet. We noemen dit ook wel knees in, calfs out. Je (geboorte)partner kan je hierbij ondersteunen.
Als partner kun je ervoor kiezen om in het bad te zitten of naast het bad. Net wat past bij jullie en wat jullie fijn vinden. Je kunt naast het bad ook goed tegendruk geven of ondersteunen. Heb iets van een krukje of stoel in de buurt om op te zitten naast het bad of bijvoorbeeld een kussen of matje voor onder je knieën. Draag een T-shirt met korte mouwen of mouwen die je makkelijk op kunt stropen.

Wat heb je nodig voor een badbevalling?

  • een bevalbad
  • kraankoppelingen en speciale BPA-vrije slang om het bad te vullen en weer leeg te halen
  • nieuwe hygiënische, steriele binnenhoes
  • thermometer
  • een zeil om de vloer te beschermen tegen water bij in- en uitstappen en anti slipmatje
  • elektrische opblaaspomp om het bad op te blazen
  • dompelpomp om water uit het bad te pompen
  • schepnetje om viezigheid uit het water te scheppen
  • Handschoenen voor de zorgverlener
  • Eventueel een warmteafdekhoes, spiegel en anker

Je kunt een bevalbad zowel huren als kopen. Een bevalbad huren is vaak een stuk goedkoper dan een bevalbad inclusief accessoires zelf helemaal aanschaffen. Verwacht je het bevalbad een keer of drie zelf te gaan gebruiken en eventueel nog uit te lenen aan vriendinnen? Dan kan een bevalbad kopen uiteindelijk voordeliger uitpakken. Hou er dan wel rekening mee dat er altijd een hygiënische binnenhoes en nieuwe accessoires gebruikt moeten worden. En het bad na elk gebruik goed (professioneel) gereinigd moet worden.bevallen in bad

Welk bevalbad verhuren wij?

Wij verhuren het bevalbad birth pool in a box eco. Dit bad wordt het meest gebruikt in de geboortezorg. Omdat het bad veel voordelen heeft en praktisch is in gebruik. Het bevalbad is opblaasbaar en daardoor makkelijk in gebruik en erg comfortabel. We verhuren het bevalbad in twee verschillende maten. De regular en het mini bevalbad. Beide hebben dezelde vorm en eigenschappen. De regular is iets groter. (Zie afbeelding) Er zit niet heel veel verschil tussen beide maten. Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de verschillende maten? Hier vind je alle informatie en de specificaties van beide baden. Ook vind je er meer informatie over het huren van het bevalbad. Wil je graag in bad bevallen? Reserveer je bad dan optijd, zo ben jij verzekerd van een bevalbad tijdens jouw bevalling.

Heb je nog vragen? Bij ons mag je altijd vrijblijvend al je vragen stellen! We helpen je graag. Ook hebben we een gratis webinar over badbevallingen. Wij laten je zien hoe je een bevalbad opzet en geven je alle informatie die jij nodig hebt. Voor een ontspannen en gemakkelijke badbevalling!